Jdi na obsah Jdi na menu

News

Příspěvky

Velký, velký důvod k radosti: Mariánský sloup v Praze bude znovu postaven!

marianskysloup-028.jpgVe čtvrtek 23. ledna léta Páně 2020 zastupitelstvo města Prahy schválilo návrh obnovit Mariánský sloup na Staroměstském náměstí. Společnost pro obnovu Mariánského sloupu o to usiluje od svého založení v roce 1990. Proti byli tzv. Piráti a část zastupitelů Prahy Sobě.

Obnovy Mariánského sloupu se pražané dočkají, dá-li Pán, během několika měsíců, snad v 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Vyšel tradiční katolický kalendář na rok 2020

kalendar-2020.pngKalendář vychází už po osmé a letos po druhé ve dvou variantách (obě jsou pro tradiční mši svatou):

  • jedna varianta obsahuje liturgický kalendář dle misálu reformovaného Janem XXIII. roku 1962,
  • druhá varianta obsahuje liturgický kalendář používaný před těmito reformami – tento kalendář se do značné míry shoduje např. s kalendářem v Schallerově misálku

Obě varianty kalendáře obsahují:

  • Liturgickou událost, která připadá na daný den, zohledněny jsou také místní svátky našich církevních provincií;
  • třídu svátku a barvu mešních rouch;
  • vyznačení příp. svátostin, které se ke dni dle římského rituálu tradičně pojí (např. žehnání pokrmů na Velikonoce, žehnání vína na sv. Jana atd.).

Odlišeny jsou neděle, zasvěcené svátky a svátky doporučené. Postní dny jsou vyznačeny dle tradiční předkoncilní praxe v našich zemích. Symbol ryby značí půst od masa, symbol prázdného talířku pak půst újmy.

Odlišeny jsou také dny pracovního klidu v České republice.

U každé strany kalendária je druhá, barevná strana s obrázky, modlitbami, texty apod. (u obou variant stejná).

Kalendář si můžete zakoupit v kostele sv. apoštolů Petra a Pavla v Horním újezdě za 55 Kč, nebo si jeho zaslání domů můžete objednat zde. Cena je 90 Kč a poštovné 30 Kč.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Odsouzení modloslužby ve Vatikánu

Modloslužbu ve Vatikánu jednoznačně odsoudili nejen řadoví věřící, ale i někteří biskupové. Například biskup Schneider píše: Objektivní prameny udávají, že Pachamama je předmětem klanění, je to bohyně, které někteří Bolivijci obětují lamy, jakožto božstvo země ji uctívají Peruánci a je zakořeněna v indiánských pohanských praktikách.

Katolíci nemohu přijímat žádný pohanský kult, ani žádný synkretismus mezi pohanskými praktikami a pověrami s katolickou církví. Akty kultu jako zažíhání svící, poklekání a klečení, hluboké poklony až k zemi a tance před sochou nahé ženy, která nepředstavuje ani Pannu Marii ani kanonizovaného světce, urážejí první Boží přikázání: Nebudeš mít jiného boha mimo Mne. A výslovný Boží zákaz, který nařizuje: nařizuje:...abys nepovznášel své zraky k nebesům a když bys viděl slunce, měsíc a hvězdy, všechen nebeský zástup, nedal se svést a neklaněl se jim a nesloužil tomu, co dal Hospodin, tvůj Bůh, jako podíl všem národům pod celým nebem (Dt 4,19). Nebudete si dělat bůžky ani si nevztyčíte tesanou sochu nebo posvátný sloup, ani si

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Pomodlete se, prosím, 1 Otčenáš nebo Zdrávas za Malé sestry Panny Marie, Matky Vykupitele

Církev dnes trpí katastrofální krizí nových řeholních povolání. Týká se to i Francie, kde zřejmě zanikne fungující a prosperující institut zasvěceného života, který se v pečovatelských domech stará o staré a nemohoucí lidi. Tyto Malé sestry Panny Marie Matky Vykupitele už několik let čelí silnému tlaku na zmodernizování svého společenství. Nikoho zřejmě nezajímá, že ty řády a kongregace, které se zmodernizovaly a přijaly celou řadu protestantských prvků do svého života a liturgie, nejen že se nedočkaly žádné obnovy ani tzv. nových Letnic, ale jsou dnes na pokraji vymření, nebo už zanikly. 

Malé sestry Panny Marie Matky Vykupitele jsou si toho zřejmě dobře vědomy a proto nechtějí nic jiného, než zůstat věrné svým původním Církví schváleným pravidlům. Modernismus odmítají přesně v souladu s encyklikou Pascendi Dominici gregis

Podle laických podporovatelů tohoto řádu byly sestry obviněny z toho, že se „příliš modlí“, a vizitátorům se také nelíbilo, že nosí tradiční řeholní závoj, který mezi církevní liberální elitou už není v módě. Sestry uvádějí, že jsou obviňovány z „nenormálního autoritářství“, z toho, že mají „příliš tradiční“ smýšlení a jejich lpění na charismatu institutu je projevem „chorobného odporu ke změnám“.

Absolutní většina členek institutu Malých sester Panny Marie Matky Vykupitele chce z řádu odejít poté, co vatikánské dikasterium odvolalo jejich představenou a pokusilo se jim vnutit trojčlennou „komisi“ nepřátelskou vůči jejich tradičnějšímu životu. Komisaře vede řeholnice a profesorka teologie s nakrátko ostříhanými vlasy, která nenosí hábit, obhajuje Amoris laetitia a podle sester nechápe jejich řeholní charisma. Sestry tvrdí, že jejich protesty proti výběru komisařů a žádost o jiné, kteří by se k jejich charismatu hodili lépe, nebyly vyslyšeny, což je vede k závěru, že ve svém institutu už nemohou uskutečňovat své povolání.

Více se o celém případu můžete dočíst zde nebo také zde.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Hledáme možnosti pokračování přímých přenosů

Poskytovatel služby Youtube nám sdělil, že nám nadále neumožní přímé přenosy z kostela svatých apoštolů Petra a Pavla pomocí dosud používaného technického řešení. Toto rozhodnutí zdůvodnil tím, že máme méně než 1.000 odběratelů těchto přenosů.

V neděli 7. 4. jsme se pokusili o náhradní způsob. Jak jste si možná všimli, přenos se vyznačoval velmi nízkou kvalitou obrazu i zvuku. Celý týden jsme intenzivně pracovali na nalezení jiného řešení. Nějaké možnosti se rýsují, ale zřejmě nebude čas je odzkoušet. Na Květnou neděli se proto může opět stát, že přenášený obraz i zvuk budou na velmi nízké úrovni.

Situace je o to nepříjemnější, že k ní došlo těsně před největšími svátky v roce a tudíž není mnoho času na její vyřešení. Předem se omlouváme a děkujeme za pochopení. O dalším vývoji situace vás budeme informovat zde. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Farnost H. Újezd vás srdečně zve k oslavě velkého svátku: Anděl Páně zvěstoval Panně Marii. A ona počala z Ducha Svatého

zvestovani.jpg„Farnost H. Újezd vás srdečně k oslavě velkého svátku: Právě dnes slavíme ten okamžik, kdy Věčné Slovo začalo být Tělem.
 

Tisíce let uplynuly od té doby, kdy brána Ráje byla uzavřena a padlému lidstvu byl přislíben Vykupitel. Dnes slavíme chvíli, kdy se druhá osoba Nejsvětější Trojice stala člověkem v lůně Neposkvrněné Panny.
 

Toto úžasné tajemství se však uskutečnilo teprve tehdy, když pokorná a čistá Panna odpověděla zvěstujícímu Andělovi: Ať se mi stane podle slova tvého!
 

Vzdávejme tedy dnes vroucí díky nejen Kristu, jenž svým vtělením povznesl lidství a vykoupil je, ale také jeho

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Tvrzení, že Bůh zjevuje lidem pravdu i lež, je nejhorší ze všech herezí

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Dobrá zpráva: tradiční nástěnný kalendář právě vyšel; k zakoupení bude i v Újezdě

kal-2019tit-trad-600x424.jpgTradiční nástěnný katolický kalendář právě vyšel. Tentokrát ve dvou versích: s kalendáriem platným do roku 1962 a po něm. V naší farnosti si budete moci kalendáře vyzvednout od úterý 4. prosince.

Kalendář - jako vždy - obsahuje řadu velmi cenných textů zaměřených na šíření a posílení katolické víry. Pokud ho někomu věnujete jako vánoční dárek, uděláte zároveň nemálo pro naplnění svého apoštolátu.

Více se o kalendáři můžete dozvědět zde.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Koho volit a koho určitě nevolit

Několik slov voličům

Milí farníci, vážení spoluobčané V Horním Újezdě, Kojeticích, Mikulovicích a ve Výčapech, rád bych se na Vás obrátil před nadcházejícími komunálními volbami.
  

Už v pátek a sobotu budeme rozhodovat o složení obecních zastupitelstev pro další čtyři roky. Není to rozhodně žádná formalita. Volby dají novým zastupitelům pravomoc nemalým způsobem rozhodovat o tom, jak se v našich obcích bude v následujícím čtyřletém období žít. Proto je potřeba také tuto volbu dobře zvážit. 

Je jistě pravda, že až tolik nezáleží na tom, zda se bude nejdříve opravovat támhleten chodník, nebo nějaký jiný. Velmi mnoho ale záleží například na akcích, které obec pořádá, nebo podporuje. V žádném případě neplatí, že je důležité, aby se dělo alespoň něco. V posledních letech jsme totiž na mnoha místech svědky toho, že se pořádají či podporují akce, kde se 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Radio Vaticana: Biskupové USA žádají odpověď na otázku, proč si papež zvolil za poradce chlípníka

kardinal-dinardo.jpegPapež František během své návštěvy Irska volil ta nejtvrdší slova na adresu všech, kdo kryli nemravné jednání některých duchovních. Bývalý nuncius v USA arcibiskup Carlo Maria Viganò pak papeže vyzval, aby sám rezignoval, protože zrušil tresty uložené kardinálovi McCarrickovi za naprosto nemravné a těžce hříšné chování a tohoto kardinála dokonce povýšil mezi své poradce. Jak informuje Radio Vaticana, biskupové USA jsou takovým jednáním pobouřeni a na papežova slova, že se k této věci nebude vyjadřovat reagují výzvou k "jasným a vyčerpávajícím odpovědím založeným na důkazech. Bez těchto odpovědí hrozí, že budou nevinní lidé zatíženi falešným obviněním a vinným bude umožněno opakovat své minulé hříchy

 
 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Na věčnost odešel pan Miroslav Protivínský

tata_20180819_190834.jpgV neděli 19. srpna 2018 k sobě Pán života a smrti povolal svého služebníka Miroslava Protivínského. Narodil se 19. října 1935 v Krnčicích u Moravských Budějovic. V roce 1945 se spolu s rodiči a pěti dalšími sourozenci přestěhoval do právě vysídlené pohraniční obce Stálky (Stallek) v okrese Znojmo. Naučil se hrát na několik hudebních nástrojů a jako varhaník sloužil v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Stálkách. V roce 1957 se oženil a se svou manželkou Márií se usadili v sousedním Šafově (Schaffa). Spolu vychovali tři děti. Jejich nejmladší syn se stal knězem. 

Pan Miroslav Protivínský zemřel v noci na neděli 19. srpna 2018 ve svém domě v Šafově. Rozloučíme se s ním ve čtvrtek 23. srpna v 15 hodin v kostele svatého Bartoloměje v Šafově, odkud ho doprovodíme na místní hřbitov, kde bude uložen do rodinného hrobu.

Requiem aeternam dona ei, Domine!

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Kardinál Dominik Duka: lidé odpovědní za hru uvedenou v Huse na provázku by měli být trestně stíháni

„Evropa se dostala do situace totálního chaosu,“ říká kardinál Duka. Nemůže uvěřit, tomu, co vše lze v Čechách a na Moravě považovat za kulturu. „Jak může vystupovat islám v podobě znásilněné dívky a křesťanská kultura civilizace, ten který měl zásadní princip dát život za druhé, tak je tam líčen jako násilník?“ řekl arcibiskup Duka a dodal:

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Urážku Spasitele a hanobení státních symbolů ČR odsoudil prior Tomáš Stritzko, FSSPX

Veřejní činitelé, kteří aktivně podporují či umožňují hanobení víry a státních symbolů, tedy podporují či umožňují protiprávní jednání, které je zaměřeno přímo proti Listině základních práv a svobod, jež je součástí Ústavy ČR, jež chrání náboženské vyznání a víru všech občanů před tupením, hanobením a pronásledováním. Takoví zastupitelé a jiní veřejní činitelé nemají v demokratickém státě ve veřejných funkcích co pohledávat. Rovněž Policie ČR by měla zasahovat proti pachatelům protiprávní činnosti, a ne proti těm, kteří proti této kultivovaným a nenásilným způsobem protestují a snaží se jí zabránit, jak jim ukládají při nečinnosti státních orgánů zákony ČR

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Stanovisko SPD k uvedení hry Naše násilí a vaše násilí na festivalu v Brně

Uvedení hry Naše násilí a vaše násilí, kde Ježíš znásilňuje muslimku, na divadelním festivalu v Brně je součástí neomarxistického přístupu k tradičním a přirozeným hodnotám. Šlo o cílenou provokaci. Umělecké kvality nahrazuje odporné podobenství, které je urážlivé a sprosté. Neomarxisté chtějí zničit naši kulturu, křesťanskou víru a národní hrdost. Hnutí SPD neprosazuje zákaz takových tra...pných uměleckých pornografií, ale požadujeme zastavení veřejných dotací pro takové produkce. Není třeba, aby lidé platili ze svých daní umělce, kteří uráží jejich víru a vlastenectví. Kdo chce produkovat podobný hnus, může to dělat za peníze těch, kteří platí vstupné.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura navíc dodal: „Muslimská ideologie je válečná, nenávistná a vražedná. Ano, přináší spoustu obětí, ale stejně jako v případě nacismu, primárně želíme obětí nacismu a nikoli nacistů, kteří třeba i částečně nevinně zemřeli díky své víře v nacismus. Kdo seje vítr, sklízí bouři, říká další starověké přísloví. Kdo seje islám, sklízí mrtvé. Dělat zločince z Ježíše nic nezmění na tom, že Mohamed sám skutečně znásilňoval devítiletou dívku a jeho válečníci vraždili a znásilňovali, kam přišli. Když tohle píšu, nemohu tím skutečného muslima urazit, protože to je historický fakt, který sami dnes v mnoha zemích následují. Pokoušet se tuto 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

V dubnu z Třebíče do Újezda pouze přes Výčapy

Pozor, právě se uzavřela silnice mezi Slavicemi a Mikulovicemi. Zároveň má být uzavřena silnice u Mastníka. Z Třebíče do Újezda se tak bude možné dostat pouze přes Výčapy (resp. Šebkovice, Kojetice)! Upozorněte na to, prosím, ty, kdo do Újezda z Třebíče cestují.

Tato situace má trvat až do konce dubna 2018.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Zelený čtvrtek - směs radosti a smutku

posledni-vecere.jpgposledni-vecere.jpgPřední místo v liturgických oslavách Zeleného čtvrtku zaujímá poslední večeře. Právě k ní je obrácena hlavní pozornost modlící se Církve. Posvátný děj poslední večeře, reprodukovaný v dnešní liturgii, rámují vzpomínky na velkou Spasitelovu lásku, projevenou umýváním nohou apoštolů, na památnou řeč na rozloučenou a také Ježíšovu velekněžskou modlitbu.

Poslední večeře je však také vstupním dějem vykupitelských pašijí. Je úvodem k počátku utrpení Páně, introitem k bolestné noční vigilii před smrtí Páně. Proto se v tento den mísí radostný ráz oslavy Kristovy lásky s bolestí.

Pořad bohoslužeb na Zelený čtvrtek a na další dny najdete zde.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Farnost Horní Újezd děkuje za Vaši pomoc v roce 2017

Římskokatolická farnost Horní Újezd si velmi váží všech, kdo jí pomáhají modlitbou, službou nebo finančními dary. Pán Bůh Vám to oplať!

Dary, které nám posíláte na účet, většinou nemáme jak identifikovat a proto bychom za ně rádi poděkovali alespoň touto cestou: Pán Bůh zaplať! V naší farnosti je za Vás i za Vaše blízké pravidelně sloužena Mše svatá. 

Abyste měli kontrolu, zda Váš dar na náš účet skutečně doputoval, uvádíme zde jejich přehled:

Dary poukázané v roce 2017 na účet č. 160 631 565 / 0300:

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Kardinál Sarah: Je velkým omylem domnívat se, že máme s protestanty jednu víru

Na matoucí Františkovy odpovědi o přijímání Eucharistie nekatolíky odpovídá prefekt Kongregace pro bohoslužbu a svátostný řád zcela jednoznačně:

Interkomunion mezi katolíky a nekatolíky není dovolené. Je nutné být vyznavačem katolické víry. Nekatolík nemůže eucharistii přijímat. To je jasné, zcela jasné. To není otázka svobody svědomí.

Neexistuje společné přijímání mezi Anglikány a katolíky, ani mezi katolíky a protestanty. Když navštíví společně mši svatou, může přistoupit k přijímání toliko katolík, nikoliv však 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

13. květen 1917 - den kdy začala zjevení Panny Marie ve Fatimě

fatima-3.jpgZjevení v portugalské Fatimě začalo v roce 1916 trojím zjevením anděla desetileté Lucii Santosové, devítiletému Františkovi a sedmileté Jacintě Martovým. Po této duchovní přípravě docházelo každý měsíc od 13. května do 13. října 1917 ke zjevením Panny Marie. Tento cyklus šesti zjevení byl ukončen slunečním zázrakem. I když dětem zpočátku nikdo nevěřil a zažily krušné chvíle a výslechy, díky ochraně Panny Marie byly všechny komplikace a pomluvy překonány a tato mariánská zjevení po důkladném teologickém šetření

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Velký pátek - Kříž a hrob

crucifixus.jpgVelký pátek - den, kdy Pán umírá v hrozných mukách na kříži. Spasitel trpí, aby zadostiučinil Boží spravedlnosti, aby odčinil prvotní hřích a všechny hříchy naše. Protože ruka Evy sáhla na zakázaný strom, musely být ruce Spasitelovy přibity na strom kříže. A kolika hříchů se ruce lidí od té doby dopustily!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News