Jdi na obsah Jdi na menu

Velký, velký důvod k radosti: Mariánský sloup v Praze bude znovu postaven!

marianskysloup-028.jpgVe čtvrtek 23. ledna léta Páně 2020 zastupitelstvo města Prahy schválilo návrh obnovit Mariánský sloup na Staroměstském náměstí. Společnost pro obnovu Mariánského sloupu o to usiluje od svého založení v roce 1990. Proti byli tzv. Piráti a část zastupitelů Prahy Sobě.

Sloup zhotovila na základě výběrového řízení před 20 lety Mariánská kamenická huť, vedená akademickým sochařem Petrem Váňou, který je i tvůrcem nové sochy Panny Marie Immaculaty.

Peníze věnovali dárci z domova i ze zahraničí v rámci sbírky vyhlášené současně s výběrovým řízením. Celá architektura sloupu je hotova a byla pořízena podle plánů Ing. architekta Pavla Naumana.

Rekonstrukci sloupu i sochy Panny Marie odborně a restaurátorky garantoval náš přední sochař a restaurátor, akademický sochař Jan Bradna. 

Mariánský sloup se stane prvním krokem k rekonstrukci celého Staroměstského náměstí. Zastupitelstvo uložilo Městské radě zajistit součinnost s Technickou správou komunikací, která poskytne pro stavbu sloupu povolení k záboru místa. Praha se tedy již brzy, dá-li Pán, dočkají obnovy sloupu Panny Marie během několika měsíců, zřejmě v létě 2020. Bohu díky! 

Velký dík si zaslouží také všichni zastupitelé města Prahy, kteří dnešní usnesení o obnově Mariánského sloupu podpořili a také všem, kteří se za obnovu sloupu modlili.

Mariánský sloup byl v Praze postaven na poděkování Panně Marii za záchranu Prahy na konci třicetileté války. Kéž i nyní ochraňuje a svou přímluvou u Boha provází celé Čechy, Moravu a Slezsko!

Více informací o obnově Mariánského sloupu najdete zde: https://www.marianskysloup.cz/