Jdi na obsah Jdi na menu

Půltisíciletí zvonu oslavíme v neděli 28. 6.

Na nedělní poradě farníků bylo dohodnuto, že jubileum 500 let zvonu ve věži kostela sv. Petra a Pavla v H. Újezdě oslavíme v neděli 28. 6., tedy jeden jediný den před skončením roku sv. Pavla.

Projednáno bylo také pronajímání části věže za účelem poskytování bezdrátového připojení k internetu. Všichni přítomní se vyslovili pro pronájem alespoň dvěma poskytovatelům zároveň, což by mělo být nejvýhodnější jak pro farnost, tak pro všechny koncové uživatele.

ZVON
Mnoho informací o něm nemáme. Víme jen to, že nese motiv Panny Marie s Dítětem Ježíšem a je z roku 1509. Ve stejném roce byl odlit již zaniklý největší zvon v Čechách - Patron. Byl ve věži svatovítské katedrály. Jako jeho náhrada byl r. 1549 odlit zvon Zikmund.

Zajímavé je, že třetí největší český zvon Augustin byl odlit také v roce 1509. Augustin váží téměř 10 tun a byl původně zavěšen na dřevěné stolici u kostela sv. Klimenta v Hradci Králové. Od roku 1581 je zavěšen ve čtvrtém patře Bílé věže, která sousedí s katedrálou Svatého Ducha a tvoří společně s ní dominantu Hradce Králové.

V roce, kdy byl náš zvon odlit a zavěšen do věže, nastoupil na anglický trůn král Jindřich VIII., známý násilným odtržením církve od Říma a vytvořením anglikánské církve.

Papežem byl v té době Julius II. (5. prosince 1443 – 21. února 1513), rodným jménem Giuliano della Rovere. Svůj úřad zastával v letech 1503 až 1513. Byl znám jako mecenáš umění a podporoval velké stavební projekty například přestavby baziliky sv. Petra nebo výzdoby Sixtinské kaple. V roce 1505 založil Švýcarskou gardu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář