Jdi na obsah Jdi na menu

Vzkaz všem kdo obchodují s vykradači kostelů: přijde vás to hodně draho!

mk-cr-sv-metodej.jpgZ Rakouska se zpět do České republiky vrátilo 36 dřevěných a pískovcových soch, které byly v minulosti odcizeny a následně nezákonně vyvezeny.  Je mezi nimi i socha sv. Metoděje odcizená z kostela sv. Petra a Pavla v Horním Újezdě 24. 11. 2005 (více najdete zde).

Obr. 1: Část odcizených artefaktů, které museli překupníci vydat bez náhrady. Zcela vlevo: socha sv. Metoděje z Horního Újezda (Zdroj: Ministerstvo kultury ČR)

Podle vyjádření Mgr. Svojanovského z odboru ochrany movitého kulturního dědictví, muzeí a galerií se jedná o doposud největší případ, který Ministerstvo kultury vedlo. „Návrat odcizených kulturních statků vnímáme jako velký úspěch Ministerstva kultury v boji s nezákonným vývozem a těmi obchodníky, kteří se podílejí na drancování našeho národního kulturního pokladu. Za zcela zásadní pak v tomto případě považujeme rozsudek Nejvyššího soudního dvora ve Vídni, který potvrdil, že každý seriozní obchodník se starožitnostmi musí vyvinout náležitou péči a maximální úsilí, aby prověřil, zda předmět, který nabízí či kupuje, nepochází z nezákonné činnosti a nebyl vyvezen v rozporu s předpisy jiného státu.“

Rakouský překupník, který tato odcizená díla nakoupil, musel všechno vydat a to zcela bez náhrady. Celkem tak přišel nejen o  159.800 EUR (cca 4 mil. Kč), jenž vypaltil zlodějům, ale musel také zaplatit za právní služby svého obhájce a navíc uhradit výdaje České republiky za právní služby související s řízením u Nejvyššího soudu. Obchod se zloději ho tak mohl přijít až na 6 mil. Kč.

mgr-svojanovsky_sv-metodej.jpgSoubor soch byl zajištěn rakouskou policií při domovních prohlídkách. Při následné identifikaci vyšlo najevo, že se jedná o předměty, pocházející z trestné činnosti, která postihla jak sakrální, tak exteriérové objekty napříč celou Českou republikou. Předměty byly navíc zveřejněné v internetovém pátracím portálu Policie ČR jako odcizená umělecká díla.

Celý soubor soch představilo ministerstvo kultury na slavnostní tiskové konferenci ve čtvrtek 29. 11., poté začaly být tyto kulturní statky vraceny původním majitelům. 


Obr. 2: Mgr. Petr Svojanovský z odboru ochrany movitého kulturního dědictví, muzeí a galerií MK ČR. Právě on vyvinul obrovské úsilí pro to, aby se odcizené sochy vrátily k původním majitelům. Díky němu se vrací také socha sv. Metoděje (na snímku) do Horního Újezda. Snímek pořízen několi posledních vteřin před vydáním sochy na MK ČR v Praze