Jdi na obsah Jdi na menu

Před 100 lety začala první světová válka. Requiem za oběti bude v sobotu 26. 7. v 17 hod.

1-svetova-valka-02.jpg28. července 1914 Rakousko-Uhersko oficiálně vyhlásilo válku Srbsku. Historický sled událostí, politické tlaky, smutné události v císařské rodině a další a další vlivy otevřely konflikt, jaký dosud svět nezažil. A to nejen na rovině ztrát na lidských životech, ale také na rovině duchovního zlomu v myšlení lidí. Objevitelské devatenácté století, které vlilo naději v pokrok, se zhroutilo pod strašlivým zážitkem deseti milionů mrtvých, naprosté bezúctě k lidskému jedinci, zážitkům bezvýchodné situace... Technika a vývoj svět nezachránily.

Tento světový konflikt postihl hluboce i naši zemi. Ve válce bylo nasazeno kolem milionu našich občanů (tedy nejen Čechů a Moravanů, ale i Němců, Slezanů, a dalších) a odhaduje se, že 180 tisíc jich padlo. Není přesně zachyceno, kolik lidí se vrátilo postižených na doživotí. Lze ale říci, že většina mužů ve věku od 18 do 50 let se s válkou nějak potkala. Nebo ještě jinak, válkou byla zasažena většina rodin: hlad, nenaplněné čekání na milované otce, syny, manžely, návrat vojáků postižených psychickými problémy, podlomení důvěry v autoritu státu i velení pod tíhou osobních zkušeností s nezodpovědným rozhodováním generálů, atd.

Tyto události hluboce poznamenaly celou generaci lidí, kteří tímto válečným peklem prošli a prožili ho. A netýká se to jen naší země. Podobně na tom byla velká část Evropy. Nelze přehlédnout, že mnohé dění v následujících letech bylo zásadně poznamenáno válečnou zkušeností. Od výtvarného umění až po rozvoj nacionalismu. V naší zemi se brzy rozhořela diskuse zvláště o zásluhách legionářů v kontrastu s běžnými vojáky C.K. armády. Je úkolem historiků přiřadit správné hodnocení jednání mocností i jednotlivců. Je však bezesporu, že v rovině jednotlivců na všech stranách konfliktu řada lidí prokázala obrovskou odvahu a mnozí nabídli svůj život za svoji zemi, spolubojovníky, přátele a rodiny. Jim beze sporu patří ocenění a úcta.

Na výzvu biskupa Vojtěcha Cikrleho se v brněnské diecézi tam, kde je to možné, v pondělí 28. července 2014 v 18.00 hodin, v den, kdy válka před sto lety vypukla, na pět minut rozezní k uctění a připomenutí všech obětí kostelní zvony. Requiem za oběti I. světové války bude v Třebíči - klášteře v sobotu 26. 7. 2014 v 17 hodin.