Jdi na obsah Jdi na menu

Pozor na falešné sčítací komisaře. Veškeré informace dostanete na bezplatné tel. lince 800 87 97 02

Po deseti letech opět přichází sčítání lidu. Jeho organizátoři se zdají být dobře připraveni.

Bezplatná linka sčítání lidu 800 87 97 02 bude od 9. 3. v provozu. Volat můžete každý den (včetně víkendů) až do 20. dubna vždy od 8 do 22 hod.

Operátoři Vám poradí se všemi otázkami, které se týkají sčítání lidu, od vyplňování formulářů, přes ověření pravosti sčítacího komisaře až po radu, co udělat, když někomu snědl vyplněné formuláře třeba pes či když si někdo nebude jistý s elektronickým vyplňováním na internetu.

Přes call centrum bude možné zároveň změnit termín druhé návštěvy sčítacího komisaře tak, aby Vám více vyhovoval (v případě, že Vás komisař poprvé nezastihl doma v avizovaném termínu).

Organizátoři jsou připraveni i na ty, kteří by akce chtěli zneužít po vzoru falešných elektrikářů či pojišťovacích agentů vstupujících do domácností za účelem jejich vykrádání.

Pravý sčítací komisař se musí prokázat dvěma doklady – prvním je průkaz komisaře se speciálním vodotiskem a druhým je občanský průkaz (případně pas). Kromě toho musí být vybaven tmavěmodrou taškou se znakem České pošty. „Prokázat se jimi musí současně, to znamená jak průkazem komisaře, tak svým dokladem totožnosti i brašnou s logem. Jedno bez druhého či třetího neplatí,“ zdůrazňuje Ondřej Kubala, tiskový mluvčí projektu.

„Není vůbec nutné, aby náš komisař vstupoval do bytu. Formulář vám může předat na chodbě, před domem či dokonce přes plot. Pokud by si počínal jinak a snažil se dostat dovnitř, pak je to stoprocentně podvodník a vy byste měli okamžitě volat policii! Takový člověk nemá se sčítáním nic společného.“

Starší občané by si také měli dát pozor na známou fintu, kdy takový neznámý člověk sice netrvá na vstupu do bytu, ale požádá např. o sklenici vody. Mnoho lidí se snaží vyhovět, ale dveře nechají otevřené a podvodníka mají v mžiku za zády. Často se přitom jedná o velmi nebezpečné situace, protože takový člověk může být nejen zlodějem, ale i násilníkem.

Jak Ondřej Kubala současně dodává, organizátoři varují zejména starší lidi. „Ti jsou totiž v tomto případě zranitelní nejvíce,“ zmiňuje důvody opatření.