Jdi na obsah Jdi na menu

Na věčnost odešel P. Perout, bývalý duchovní správce Horního Újezda

V neděli 22. května 2016 k sobě Pán života a smrti povolal svého služebníka P. Miroslava Perouta. Narodil se 18. srpna 1922 v Rájci nad Svitavou, vystudoval gymnázium v Boskovicích a bohoslovecký seminář v Brně.

Dne 5. července 1946 byl v Brně vysvěcen na kněze. Službu Pánu nastoupil v roce 1946 v Dolních Bojanovicích, dále působil ve farnostech Otnice, Třebíč-zámek a Horní Újezd, kam nastoupil v těžké době po babických událostech.

 
Pro důslednou pastoraci a vřelý vztah k lidem a k mládeži mu byl na čas odebrán státní souhlas, ale opět se ke svému povolání vrátil. Nastoupil do farností Lechovice, Znojmo-sv. Mikuláš, Horní Břečkov, Lukov u Znojma. Posledním místem jeho aktivního působení byla farnost v Jevišovicích. Tam všude sloužil Pánu Bohu i farníkům celou svou duší i srdcem a ze všech svých sil.

 
Ztráta zraku mu později nedovolila působit ve službě farnosti a v roce 1989 odešel na odpočinek do Charitního domova pro kněze na Moravec. Zde podle možností vypomáhal v okolních farnostech ve spolupráci s duchovním správcem Mons. Josefem Valeriánem.
Zemřel 22. května 2016 v nemocnici v Novém Městě na Moravě.

 
Rozloučíme se s ním při mši svaté v sobotu 28. května 2016 ve 14 hodin v kostele Všech svatých v Rájci-Jestřebí, odkud ho doprovodíme na místní hřbitov, kde bude uložen do rodinného hrobu.