Jdi na obsah Jdi na menu

Jejkovské varhany po roce: zbývá poslední čtvrtina prací!

imag4025.jpgJe to přesně rok od začátku dlouho odkládané generální opravy varhan v kostele Proměnění Páně v Třebíči. Za tu dobu byla opravena skříň, celé vzduchové hospodářství včetně motoru a ventilátoru, byl vyroben nový měch a hrací stůl včetně klaviatur. Na vzdušnice byly namontovány elektromagnety. Dřevěné píšťaly byly přes zimu v dílnách očištěny a opraveny a také ošetřeny proti dřevokaznému hmyzu.

 

Nyní přišel čas nainstalovat píšťaly zpět do opravených vzdušnic. Ty kovové se však musí nejdříve důkladně vyčistit. Je jich kolem 2,5 tisíce, takže to rozhodně není práce na den či dva. Generální dodavatel Ing. Martin Poláček však i v této, už téměř závěrečné fázi opravy postupuje naplánovaným tempem, ovšem s mírným předstihem, který se podařilo získat na podzim a v zimě. Díky tomu jsou již nasazené píšťaly prvního manulálu a pokud vše půjde stejně hladce jako dosud, pak v pátek 26. 7. se začnou nasazovat píšťaly druhého manuálu.

 

Píšťaly pedálu jsou již nasazené všechny kromě několika málo kusů (ty tam zatím nejsou, aby byl prostor pro elektroinstalaci).

 

Poté bude následovat ladění píšťal, dokončení elektroinstalace, regulace elektromagnetů a traktury a vlastní "oživení" nástroje.

 

Podařilo se již také uhradit více než polovinu plánovaných nákladů, takže i to je důvod říci jedno velké: "Bohu díky" a také "Pán Bůh zaplať všem našim dobrodincům"!

 

Aby bylo možné opravu zdárně dokončit, prosíme Vás všechny i nadále o Vaši modlitbu a finanční příspěvek dle Vašich možností.

 

PODPOŘTE, PROSÍM, OPRAVU JEJKOVSKÝCH VARHAN PŘI SBÍRCE V KOSTELE NEBO PŘEVODEM JAKÉKOLI ČÁSTKY NA ÚČET ČÍSLO 246 329 607/0300.

 

Náhledy fotografií ze složky Generální oprava varhan