Jdi na obsah Jdi na menu

Gondoly odplouvají z Vltavy, socha sv. Jana Nepomuckého se restauruje, Češi a Moravané jsou zváni do Benátek!

Až 35 tisíc diváků (zdroj ČT24) mělo o víkendu možnost vidět na Vltavě pravé benátské gondoly, včetně té vůbec nejdelší na světě. Vltavu brázdily v rámci barokních slavností Navalis k poctě sv. Jana Nepomuckého. Gondoliéři se nyní i se svými loděmi přesouvají zpět do italských Benátek a budou se připravovat na podobné oslavy doma. Češi a Moravané jsou na ně také pozváni a italské město se připravuje důkladně. Z podnětu ředitele Muzea Karlova mostu Zdeňka Bergmana začalo s restaurováním sochy svatého Jana Nepomuckého, patrona vod a mostů.

"Jan Nepomucký je patronem mostů a plavců. I když se to v posledních padesáti nebo šedesáti letech hodně ztratilo, kult Jana Nepomuckého byl v Benátkách hodně rozšířený, dokonce jsou tam kostely, které jsou svatému Janu Nepomuckému zasvěceny. V benátském duchovním světě byl hodně přítomný," uvedl Ulrico Bovo, předseda sdružení Benátčanů žijících v Praze.

Radní italských Benátek Augusto Salvadori prozradil, že město už začalo restaurovat sochu Jana Nepomuckého z 18. století o níž se do nedávna nevědělo, jakého světce zobrazuje. Radním to prozradil právě Zdeněk Bergman, který se při své návštěvě Benátek podivil nad tím, že socha Jana Nepomuckého, patrona benátských gondoliérů, je v tak zanedbaném stavu. Jako jediná socha v Benátkách stojí přímo na Grand Canalu. Předseda sdružení Benátčanů žijících v Praze Ulrico Bovo se nechal slyšet, že mostů je v Benátek až dost a že si tedy socha strážce mostů zaslouží důstojnější péči.

Po dokončení oprav chtějí Benátky pozvat na oslavy zástupce z Česka, včetně kardinála Miloslava Vlka. Augusto Salvadori informoval, že po slavnostním odhalení zrestaurované sochy budou po Grand Canalu plout benátské gondoly s italskými, českými a benátskými vlajkami.

V Praze teď připomíná legendu o svatém Janu Nepomuckém výstava Svatý na mostě v Muzeu Karlova mostu, která potrvá do konce letních prázdnin.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář