Jdi na obsah Jdi na menu

Žehnání velikonočních pokrmů

Žehnání velikonočních pokrmů je v Církvi starým zvykem. Připomíná pravdu vyjádřenou apoštolem Pavlem: "Ať tedy jíte či pijete či cokoli jiného děláte, všecko čiňte ke slávě Boží" (1 Kor 10,31). Modlíme se tedy před jídlem, protože prosíme Pána, aby nám připravené jídlo bylo k užitku a nikoli ke škodě, abychom v jeho síle konali dobro - oslavovali Boha a sloužili bližním. Modlíme se po jídle, abychom Bohu děkovali za tento nepostradatelný zdroj síly, který pro mnoho lidí na tomto světě ani zdaleka není samozřejmostí. V tomto smyslu také o největším svátku Zmrtvýchvstání žehnáme připravené pokrmy.

Když ukončíme svatý půst a setkáme se Zmrtvýchvstalým Kristem ve velikonoční mši svaté, vrátíme se s radostí do svých domovů a s Kristem zasedneme ke společnému svátečnímu stolu. Vyjádříme si navzájem přátelství, sounáležitost a vlídnost vzájemným blahopřáním a dělením požehnaného vajíčka, symbolu nového života.

Kněz při modlitbě říká:

Pane Ježíši Kriste,
ty jsi v den před svým utrpením a smrtí přikázal učedníkům připravit velikonoční večeři, v den Zmrtvýchvstání jsi přijal pozvání dvou učedníků a zasedl jsi s nimi ke stolu a pozdě večer jsi přišel k Apoštolům, abys s nimi společně pojedl; prosíme tě, dej nám s vírou prožívat tvou přítomnost mezi námi během svátečního jídla, v den tvého vítězství, abychom se mohli radovat z podílu na tvém životě a Zmrtvýchvstání.

a) žehnání chleba a svátečního pečiva
Chlebe živý, který jsi sestoupil z nebe a ve svatém přijímání dáváš život světu;
+ požehnej tento chléb a veškeré sváteční pečivo na památku chleba, kterým jsi nasytil lid, jenž ti vytrvale naslouchal na poušti a který jsi po svém Zmrtvýchvstání připravil u jezera svým učedníkům.

b) žehnání masa a uzeniny
Beránku Boží, který jsi zvítězil nad zlem a omyl svět od hříchů; + požehnej toto maso, uzeniny a veškeré pokrmy, které budeme jíst na památku velikonočního Beránka a svátečních pokrmů, které jsi jedl s Apoštoly při poslední večeři. Požehnej také naši sůl, aby nás chránila od nákazy.

c) žehnání vajíček
Kriste, náš živote a naše Zmrtvýchvstání; požehnej tato vajíčka, znamení nového života, abychom, až si je budeme rozdělovat v kruhu rodiny, přátel a hostí, mohli se vzájemně dělit o radost z toho, že jsi s námi. Dej nám všem dojít do tvé věčné slávy, kde žiješ a kraluješ na věky věků.

V.: Amen.

Potom kněz mlčky kropí pokrmy svěcenou vodou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář