Jdi na obsah Jdi na menu

Pouť ke svatému Markovi 28. 4. ve Stříteži

sv-marek-stritez.jpgPouť ke svatému Markovi se koná v neděli 28. 4. Slavnostní mše svatá začíná v 11.15 hod. v kostele sv. Marka. Všichni jsou srdečně zváni!

Svatý Marek byl žákem sv. Petra a podle jeho kázání napsal asi kolem roku 60 své evangelium na žádost římských křesťanů.

Na první apoštolské cestě sv. Pavla byl jeho průvodcem. Pak provázel svého bratrance Barnabáše na Kypr a znovu byl průvodcem sv. Petra. Po r. 50 odešel do Alexandrie, hl. města Egypta, kde založil církevní obec a často se do ní vracel. Kolem r. 65 pomáhal opět sv. Pavlovi v Římě. Zemřel v Alexandrii jako mučedník, vláčen na provaze uvázaném na hrdle, dokud neskonal.

Legenda vypráví, že když zemřel, přihnala se bouře s kroupami a jen díky jí se podařilo věřícím unést a důstojně pochovat Markovo tělo. Bylo to za vlády římského císaře Trajána, panujícího v letech 98-117. Do roku 828 se klade přenesení Markových ostatků do Benátek, k němuž někteří historikové postrádají dostatečné doklady i když v té době vznikla první benátská basilika sv. Marka. V roce 976 vyhořela, znovu byla postavena v současné podobě v letech 1063 - 1094 a od té doby je sv. Marek patronem města na lagunách, vyzdobeného zejména lvy. Přítomnost lva má obnášet i výzvu k bdělosti, když Marek cituje slova Pána Ježíše: "Bděte tedy, neboť nevíte kdy pán domu přijde... Bděte!" (Mk 13,35n).

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář