Jdi na obsah Jdi na menu

Pouť ke svatému Janovi do Slavic v neděli 20. 5. v 10.30 hod.

ObrazekÚcta ke sv. Janu Nepomuckému, tehdejšímu generálnímu vikáři, který zemřel mučednickou smrtí dne 20. 3. 1393, se v době panování Václava IV. v českých zemích šířila již v době před jeho kanonizací. Proslavilo se vyprávění o tom, že sv. Jan podstoupil smrt, protože odmítl Václavovi IV. prozradit zpovědní tajemství královny Žofie. Za zemského patrona byl považován již kolem roku 1600. Spolu se sv. Václavem je  dodnes hlavním patronem Čech

Sv. Jan Nepomucký byl papežem Benediktem XIII. kanonizován 19. 3. 1729. Díky jezuitským misiím je sv. Jan známý téměř po celém světě. Jeho socha na Karlově mostě poblíž místa kde byl shozen do Vltavy, se stala vzorem pro sochy stojící na mostech takřka celé Evropy.

Jeho oslavy začaly v Praze velkolepě - otevřením výstavy Svatý na mostě a barokní slavností na hladině Vltavy Navalis, kterou v přímém přenosu vysílal také program ČT2.

Naše farnost si tohoto světce připomene slavnostní mší svatou v neděli 20. 5. v 10.30 hod. v kostele sv. Jana Nepomuckého ve Slavicích.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář