Jdi na obsah Jdi na menu

Porcinkule - tradiční pouť spjatá s františkánským řádem

Porcinkule (také porciunkule) je tradiční pouť spjatá s františkánským řádem. Je to výroční slavnost konaná 2. srpna ve františkánských (a kapucínských) kostelech, spojená s udílením plnomocných odpustků a doprovázená lidovou poutí. Slovo porcinkule je také zlidovělým názvem pro svátek Panny Marie Andělské slavený 2. srpna.

Název je zkomolením italského místního jména Porzioncula, Porziuncola či latinsky Portiuncula Porciunkule (z latinského Portiuncula, údělíček, podílek, malý pozemek). Je to vžité jméno pro kapli Panny Marie Andělské, čtyři kilometry od Assisi v Umbrii ve střední Itálii. Kaple se proslavila tím, že v kruhu svých druhů zde 3. října 1226 zemřel svatý František a že zde má svůj původ františkánský řád. Svůj oficiální název má kaple po katedrále Panny Marie Andělské. Tu přikázal v roce 1569 papež Pius V. postavit nad kaplí. Stavba této katedrály skončila až v roce 1679.

Svatý František obdržel od papeže Honoria III. pro tento kostelík privilegium plnomocných odpustků. Papež Sixtus IV. je rozšířil na všechny kostely prvního a druhého řádu sv. Františka, zatím jen pro františkány. V roce 1622 bylo privilegium rozšířeno Řehořem XV. pro všechny věřící, kteří po zpovědi a svatém přijímání navštěvovali tyto kostely v určené dny. Později téhož roku rozšířil Řehoř privilegium i na všechny kapucínské kostely. Pozdější papežové je rozšířili na všechny kostely s nějakým vztahem k františkánskému řádu.