Jdi na obsah Jdi na menu

Pamětní tabulka bude připomínat újezdského faráře P. Františka Pařila

Ve čtvrtek 27. června 2019 v Den politických vězňů uctíme památku tří římskokatolických kněží odsouzených k trestu smrti ve vykonstruovaných procesech následujících po události, k níž došlo na třebíčsku v červenci 1951, a která je označována jako Případ Babice. 

11:00 bude slavnostně umístěna pamětní plaketa knězi Janu Bulovi na faře v Rokytnici nad Rokytnou č. p. 13, kde působil jako administrátor farnosti. Zde byl Jan Bula zatčen více než dva měsíce před červencovými událostmi roku 1951, účast na nich mu byla posléze kladena za vinu. 

Ve 13:30 bude slavnostně umístěna pamětní plaketa knězi Františku Pařilovi na faře v Horním Újezdě č. p. 1, kde působil jako administrátor farnosti. Zde byl P. František Pařil zatčen 5. července 1951, tedy tři dny po přepadení schůze MNV Babice v místní škole, které skončilo zastřelením tří účastníků jednání. Soud se konal pouhých deset dnů po střelbě v babické škole a vynesl nad paterem Pařilem rozsudek smrti na základě obvinění z velezrady a pomoci při sabotáži s tím, že byl údajně o plánované protistátní akci informován a nezmařil ji. Popraven byl 3. srpna 1951 ve věku čtyřiceti let. Očistění jeho památky mohlo proběhnout až v devadesátých letech minulého století.

V 16:00 bude slavnostně umístěna pamětní plaketa knězi Václavu Drbolovi na faře v Babicích u Třebíče, kde mu bylo roku 1950 svěřeno administrování farnosti a kde byl 17. června 1951, tedy více než dva týdny před střelbou v babické škole, zatčen. P. Václav Drbola byl popraven ve stejný den jako František Pařil, 3. srpna 1951. Bylo mu 38 let. V 90. letech byl P. Václav Drbola soudně rehabilitován.

V 16:30 se uskuteční veřejná debata v kulturním sále obce Babice k tématu Případ Babice za účasti historiků, zástupců římskokatolické církve a vedení Ústavu pro studium totalitních režimů.