Jdi na obsah Jdi na menu

Národního pochod pro život přinese řadu novinek; koná se v Praze v sobotu 2. dubna

pl.jpgTisíce účastníků chtějí zviditelnit potřebu společenské podpory žen čekající nečekaně dítě a zdůraznit opomíjenou zodpovědnost mužů. Pochod pro život je reakcí na alarmující statistiky, podle nichž podstoupilo v České republice jen v roce 2015 potrat 20 393 žen. Po doprovodném programu vyvrcholí akce průvodem Prahou.

Šestnáctý ročník Národního pochodu pro život, který letos přinese řadu novinek, se uskuteční v Praze v sobotu 2. dubna. Cílem pochodu, který organizuje Hnutí Pro život ČR, je upozornit, že i v těžkých životních situacích mohou nastávající matky najít podporu.

"Vždy najdeme řešení, aby každé dítě dostalo šanci prožít svůj život. Chceme, aby každá žena věděla, že v tom nezůstane sama a necítila se nucena k podstoupení potratu. Probouzíme svědomí mužů, aby byli oporou ženám a svým dětem. Potrat není skutečným řešením," objasnila Zdeňka Rybová, místopředsedkyně Hnutí Pro život ČR a vedoucí Linky pomoci.

"Obrovské množství potratů je při současném demografickém vývoji alarmující. Počet obyvatel České republiky se sice během roku 2015 zvýšil o 15,6 tisíce na 10 553,8 tisíce, ovšem obyvatelstva přibylo pouze následkem imigrace. Počet zemřelých převýšil počet živě narozených o 409 lidí. Úroveň plodnosti je pouze 1,57 dítěte na jednu ženu a ročně se tak rodí o 38 tisíc dětí méně, než by bylo třeba, aby český národ nevymíral. Proto by stát měl projevovat větší zájem o podporu těhotných žen a rodin," upozornil Radim Ucháč.

Celý článek najdete zde.